UN SEGLE IL·LUMINANT AMB CARÀCTER LOCAL

El divendres dia 10 i dins del marc del monogràfic d’empreses amb història, el diari el nou 9 va fer una entrevista al nostre Conseller Delegat Oriol Xalabarder. Us en deixem una transcripció.

Electra Caldense fa 100 anys que il·lumina Caldes de Montbui. Es tracta d’una empresa que ha mantingut l’esperit local des dels inicis. De fet, no va ser fins a la dècada de 1990 que va començar a oferir electricitat altres municipis del Vallès.

Els primers municipis van ser Sant Feliu de Codines i Gallifa i, posteriorment, Palau-solità i Plegamans, Sentmenat, Sabadell, Sant Llorenç Savall, Bigues i Riells i Santa Eulàlia de Ronçana. Un dels avantatges de la mirada local de l’empresa és que poden atendre els clients de forma més efectiva i ràpida que les grans com-panyies elèctriques.

Aquest és un dels motius pels quals Electra Caldense està tan arrelada a Caldes. “Tractar amb una empresa gran és molt diferent que fer-ho amb Electra. Tenim l’avantatge d’estar a prop de la gent. Qui ho ha experimentat veu que val la pena”, apunta Joan Villanueva, director adjunt de la companyia.

L’empresa va sorgir el 1917 de la necessitat d’oferir al municipi una millor qualitat en el servei d’electricitat. Fins al moment, la vila termal s’alimentava de la xarxa que explotava el salt de Sant Miquel del Fai.

Electra va connectar amb l’empresa Catalana de Gas i Electricidad i es va construir una línia per connectar-se amb Sabadell, un línia que a dia d’avui encara existeix. Amb la Guerra Civil l’energia elèctrica es va col·lectivitzar i, posteriorment, hi va haver manca d’electricitat i restriccions.

Malgrat aquestes dificultats, Electra va continuar donant llum i no va ser fins a la dècada dels 60 que es va començar a millorar i augmentar la tensió, i el creixement de la companyia va ser constant.

L’increment del nombre d’abonats també es deu al fet que durant anys Electra ha comprat xarxes de Fecsa-Endesa, les ha modernitzat i ha millorat el servei als clients.

 

FOTO: Oriol Xalabarder, conseller delegat, amb e1 seu pare Albert, conseller, són al capdavant d’Electra Caldense